Mikor kell egy kábeltesztelő

Hálózatok kiépítése során fontos szempont, hogy a kábelezést megfelelően tervezzük meg, és hiba nélkül hajtsuk végre, ellenkező esetben rengeteg kellemetlenség érhet a hálózat mindennapi használata során. Okozhatnak problémát a hibásan bekötött, vagy sérült csatlakozások, sérült kábelek. Egy esetleges probléma felderítésénél nagy hasznunkra lehet egy kábeltesztelő, segítségével leegyszerűsödik a hibák típusának, és helyének meghatározása.

A palettán megtalálható igen sok típus a legkülönfélébb funkciókkal, az egészen egyszerű néhány ezer forintos modellektől, a drágább, professzionális darabokig. Egy kisebb otthoni hálózat esetén is célszerű, ha tartunk egy egyszerűbb modellt a háznál, így gyorsan ellenőrizhetünk egy hibát, és nem kell szakembert hívnunk azonnal.

Kábelteszter használata

Ezek az eszközök egytől-egyik helyi áramforrásról, legtöbbször 9 Voltos elemről működnek. Az egyszerűbb feladatok ellátásra készült modellekkel is gyorsan ellenőrizhető például egy estleges szakadás, zárlat, illetve az egyenes és keresztbekötés vizsgálata RJ45-ös vagy RJ11-es csatlakozók esetén. Ezek a csatlakozók jellemzően UTP, STP és telefonkábeleken vannak használatban. A kábel két végére helyezett tesztelő egység jellemzően LED jelzőfénnyel jelzi a felhasználónak a vizsgálat eredményét.

Egyes LAN műszerek kábelteszterek kereső funkcióval is el vannak látva, egy összetettebb hálózat esetén ez lerövidítheti a tesztelés folyamatát, hiszen nem kell előre tudnunk, hogy melyik kábelre kell rögzítenünk a kábeltesztelőt, hanem a hanggenerátoros funkciónak köszönhetően megtalálhatjuk azt. A fejlettebb típusokkal koaxiális kábeleket is lehet ellenőrizni, illetve el vannak látva egyéb kiegészítő tartozékokkal, mint például krokodilcsipeszek, teszt kábelek, moduláris dugók.

Kábeltesztelő kiegészítő funkciói

További funkciók is lehetnek beépítve, mint a kábel hosszának mérése, kábelhiba helyének azonosítása. A modern, professzionális használatra készült LAN műszerek kábelteszterek vagy kábeltesztelő készletek általában digitális kijelzővel rendelkeznek, így a használója részletesebb adatokhoz juthat hozzá a tesztelés folyamata során.

Léteznek egészen speciális tesztelő műszerek is, például van, amelyet kifejezetten hálózatba kötött kamerák tesztelésére fejlesztettek ki. Ha kábeltesztelőről, kábelkeresőről van szó, online üzletekben biztosan megtalálja az Önnek megfelelő típust, legyen szó csak otthoni időszakos használatról, vagy napi szintű professzionális használatról. A garantált jó minőség mellett kedvező árak jellemzik az internetes webáruházakat.