Kinek kell elektromos autó szervíz?

Természetesen az elektromos autóknak. Az elektromos autó működése jónéhány ponton eltér a hagyományos benzines társától. A leglényegesebb különbség, hogy a haladáshoz szükséges erőt nem a klasszikus Otto motor, hanem egy elektromos akkumulátor szolgáltatja. Ugyan a hagyományos autóknál is egyre nagyobb teret nyer az elektronika, de egy eleve elektromos autónál ez értelemszerűen sokkal összetettebb és fejlettebb technológiát jelent. Éppen ezért fontos, hogy kifejezetten elektromos autó szervíz javítsa és ellenőrizze az ilyen autókat. Ugyan felröppent a piacra lépésükkor pár kacsa, hogy az elektromos autók teljes mértékben kiszorítják a hagyományos kocsikat a piacról és a szerelőműhelyek búcsút mondhatnak a megélhetésüknek, de a gyakorlat nem ezt igazolja. Egyfelől a hibridek és elektromos autók nem nyernek olyan rohamosan teret. Ennek több oka van, egyfelől az új technológiától való idegenkedés, a töltőállomások kiépítésének hiányosságai, a kezdeti nagy beruházás szükségessége, illetve az az egyszerű tény is, hogy előbb ki kell futnia a már eleve háztartásban szolgáló hagyományos autóknak. Mivel még nincs annyi elektromos kocsi forgalomban, ezért kimondottan elektromos autó szervíz sem létezik, én legalábbis még eggyel sem találkoztam. Olyan szervizek azonban vannak, akik előremutatóan felvették szolgáltatásaik közé az elektromos autók szervizelést is.

Miben más egy elektromos autó szervíz?

Az elektromos autók, mint említettem, több ponton is más technológiát alkalmaznak. Ennek értelmében egy elektromos autó fogyasztása gazdaságosabban finanszírozható, ráadásul kényelmesebben is, hiszen saját otthonunkban is tölthetjük őket. Az elektromos autó szervíz mindezen jellemzőket ismeri, átlátja és képes a javításukra. Ehhez egy felől szükséges a szakemberek képzése, illetve folyamatos képzése, hiszen évről évre újabb modellek és technológiák jennek meg a piacon. Az elektromos autó szervíz emellett egy beruházást is igényel, hogy megfelelő berendezésekkel képes legyen a különböző hibaüzenetek leolvasására, a rendszer programozására. Ez valahol már inkább IT tudást kíván meg, mint szimpla műszaki ismereteket. Ugyanígy fontos, hogy a elektromos autó szervíz rendelkezzen külön elektromos autókhoz kialakított szerszámokkal. Egy elektromos autó rendszerében olykor négyszáz volt áram is keringhet, ezt nem tanácsos megfelelő szigetelés nélküli eszközökkel szerelni, ahogy az otthoni buherálás is kimondottan nem javallott. Ha egy szerviz el tud látni elektromos autókat, akkor a hibrid járművek szervizelését is jó eséllyel vállalja.

Az elektromos autó szervíz szolgáltatásai

A villanyautóknál a megelőzésen van a hangsúly, így a rendszeres szervízelés kiemelten fontos. A elektromos autó szervíz rutinellenőrzése nem art sokáig, általában helyszínen megvárató. A nagy kérdést általában nem is az ilyen olyan hibaüzeneteket okozó problémák elhárítása jelenti, hanem az elektromos autó akkumulátor javítás. Az elektromos autó akkumulátor árak ugyanis igen magasra rúgnak, a gyártók nem is arra tervezték őket, hogy hamar beadják a kulcsot. Ugyan nem jellemző a modellekre, teljesen mégsem kerülhető ki. Az elektromos autó szervíz ilyenkor kiemelten fontos, hogy ne csak cserében tudjon gondolkodni. Az általános elektromos autó szervíz árak nem szárnyalják túl a hagyományos autók karbantartásáét, így egyedül az aksi problematika az, ami költségek terén terhet jelenthet. Ha valamilyen okból kénytelenek vagyunk a műhelyben hagyni az autónkat, sok elektromos autó szervíz kínál fel csereautót. Ez igen kényelmes, és megkönnyíti az életünket, amíg vissza nem kapjuk a működőképes autónkat. Előfordul az is, hogy a rendszeresen visszatérő vendégeknek feltöltve adják át a kocsiját. Ez szintén egy figyelmes gesztus, ami megkönnyíti az életünket, hiszen ha napokig ott állt az autó, ki tudja mennyire rendszeres használattal és miféle igénybevétellel, totózhatunk, hogy pontosan mit is jelez majd a műszerfal, ha beülünk.

Hogyan találjunk elektromos autó szervíz szolgáltatót?

Az egyik szűrő természetesen, hogy lakóhelyünkhöz közel mit is találunk. Sajnos kistelepülések környékén lehet, hogy nem is lesz miből válogatni és örülünk, ha elérhető közelségben akad elektromos autó szervíz. A jó hír, hogy egyre több műhely veszi fel szolgáltatásai közé az elektromos autók javítását, hiszen e nélkül versenyhátrányba kerül a többiekkel szemben. Nagyobb településeken, illetve Budapest környékén viszont sok az elektromos autó szervíz. Kérdés, hogy melyek azok, akikhez érdemes ellátogatni? Sajnos a műhelyek honlapja nem éppen az a műfaj, ahol a rossz honlap ne takarhatna kiváló műhelyt, úgyhogy pusztán ebből kiindulni nem feltétlenül bölcs dolog. Viszont körülnézni az elektromos autósok fórumain, különböző honlapjain hasznosnak bizonyulhat. Mivel a legtöbb elektromos autós hasonlóan gondolkodik és még viszonylag kevesen vannak, a bringásokhoz hasonlóan aktív és összetartó közösségük sok jó tanáccsal szolgálat a téren is, hogy melyik szervízt érdemes igénybe vennünk?