Mikor alkalmazandó szemcsepp?

A szemcsepp használók igen népes táborral bírnak, bár többféle érdek és szükség szerint már több csoportra bonthatók. Egyet azonban mindenkinek tudnia kell, hogy hogyan is kell a cseppentőt használni, és mi alapján válasszuk ki a legmegfelelőbbet. Nos, ez leginkább azzal van összefüggésben, hogy ki milyen okból használja.

Eseti panaszokra vény nélkül is találhatunk gyógyírt. Az egyik legismertebb ide vonatkozó példa a szemszárazság, amelyre általában műkönnyet szedünk. Emellett persze lehet szó enyhe szemfájásról vagy vörösödésről is, melyekre önmagukban véve is forgalmaznak gyógykészítményeket. Ám az utóbbi kettő szinte kivétel nélkül olyan tünet, ami nem jár önmagában és egy komolyabb betegségnek csak a felszínes jele. Éppen ezért ezekkel jobb, ha szemészhez fordulunk, aki képes meghatározni, pontosan mi is okozta a tüneteket.

Gyakori felhasználók emellett az allergiások. Ők a különböző tünetek kezelésére szednek antihisztamin tartalmú cseppeket, melyet az allergia fajtájának, mértékének megfelelően gyakran szükséges cseppenteni. Ezek a termékek már feltétlenül szükségeltetik egy szemészorvos, avagy allergológus diagnózisát, hogy megfelelő terméket használhassunk.

Elterjedt a kontaktlencsések körében is a szemcsepp használat. Itt fontos ügyelnünk rá, hogy a készítmény kompatibilis legyen kontaktlencsékkel és konkrétan a mi kontaktlencsénkkel is. Ugyanis a legtöbb műkönny nem hatol át magán a lencsén, így hiába cseppentünk, nem hoz enyhülést. Emellett a lencse vegyi összetételével is fontos, hogy összhangban legyen, amit még a szemünkbe cseppentünk.

Legtöbbet persze az ilyen készítményeket a szembetegségekkel azonosítják, mint a kötőhártya gyulladás. Ilyen esetekben az orvos írja fel a készítményt és kiemelten fontos betartani az utasításokat. Természetesen ezek a készítmények vény nélkül sehol sem forgalmazhatóak.

A szemcsepp fajtái

A fenti felhasználóknak megfelelően szemcsepp fajtából is két nagyobb kategóriát különböztetünk meg. A vény nélkül kaphatóak a műkönnyek szemszárazság ellen és egyéb tüneti kezelések. Emellett ide sorolhatóak még a kontaktlencsések ápolófolyadékai és a kifejezetten számukra kifejlesztett műkönnyek. Ezeknél a termékeknél fontos a szavatosság, mert egy egy hatóanyag az adott idő lejárta után már nem biztos, hogy ugyanúgy vagy egyáltalán kifejti a hatását. Legjobb esetben is fölöslegesen cseppentgetünk.

Az orvosilag felírt szemcsepp termékek használata ennél sokkal kötöttebb. Természetesen a lejáratot itt is be kell tartani, de ugyanígy fontos az orvos utasításainak is eleget tenni kiváltképp a cseppentés gyakoriságát illetően. A tünetek enyhítésével ellentétben ugyanis itt a betegség kezeléséről van szó. Ez azt jelenti, hogyha nem rendszeres cseppentünk mondjuk antihisztamint, hanem csak akkor, ha viszket, gyakorlatilag sosem leszünk tünetmentesek. Egy folytonosan fenntartott hisztamin szint a szemünkben hozzájárul, hogy a könnyezésig, viszketésig már el se jusson az ember.

Ez a rendszeresség kiváltképpen igaz szembetegségek esetén. Ilyenkor a szemcsepp többek közt a gyulladást csökkenti, tisztít, ha huzamosabb ideig hanyagoljuk, a baktérium, avagy vírus visszafertőzi a szemet és kvázi „kezdhetjük elölről”. Nagyon fontos ezekben az esetekben, hogy a flakon cseppentő része semmiképpen se érjen a szemünkhöz, ugyanis ez tökéletesen alkalmassá teszi így, hogy később visszafertőzzük vele magunkat.

A szemcsepp használata lépésről lépésre

 1. Nyisd ki a flakont.
  Ha most bontod ki először, vágd le a műanyag gyűrűt az https://eoptika.hu szemcsepp tetejéről. Nem lesz rá szükség.
 2. Moss kezet!
 3. Döntsd hátra a fejed!
  Emellett győződj meg róla, hogy nyugodt környezetben vagy és nem fog senki meglökni, nem mozgó járműben vagy, stb. Ha a hátradöntött fej nem „áll kézre”, fekve is nyugodtan megpróbálhatod.
 4. Fogd a szemcsepp flakont az ügyesebb kezed gyűrűs-, mutató-, és hüvelykujja közé.
 5. Húzd le illetve fel a szemhéjad!
  Ennek az az értelme, hogy megakadályozd a pislogást, illetve minél nagyobb felületre célozhass. Megteheted az eddig nem használt kezeddel, ebben az esetben hüvelyk és mutatóujjaddal feszítsd szét a szemhéjaidat. Ha jobban tetszik, elég ezzel a kézzel csak a felső szemhéjat felfelé húznod, míg a szemcsepp tartó kezed gyűrűsujjával vonod lefelé az alsó szemhéjad.
 6. Támaszd meg a szemcsepp tartó kezed!
  Ha ugyanezzel a kézzel feszíted az alsó szemhéjad, értelemszerű, hol támassz az arcodra. A másik esetben is jó, ha a kézfejed enyhén felfekszik az orcádra, így kvázi „együtt mozog” az arcoddal és a szemeddel is.
 7. Célozz az orrodhoz közelebbi félre, lehetőleg a szemfehérjére, illetve a kifeszített szemhéj belső, rózsaszín részére.
 8. Nyomd meg a flakont!
  Ha félrement a cseppentés, nem baj, próbálkozz újra.
 9. Hunyd le a szemed és tartsd így minimum fél percig. Ne pislogj!

Szemcsepp használat után miért tartsd csukva a szemed?

Apró kis trükk ez, hogy a szemcsepp hatóanyagtartalma valóban a szemedben fejtse ki a hatását. Ugyanis a pislogás a könnycsatornák felé vezeti a fölösleges nedvességet, ezáltal az a garat és az orrüreg felé távozik. Ha érezted már cseppentés után valaha a szádban az ízét – hasonlóan, mint az orrcseppek esetén – biztos lehetsz benne, hogy ezt a cseppet elpislogtad. Annak érdekében, hogy se az ízt ne kelljen elszenvedned, se a hatóanyagot ne pazarold, egyszerűen a szemcsepp használata után tartsd egy percig csukva a szemed.